„DRŠŤKOVÁ“ POLÉVKA Z KOTRČE (houba)

Houby houby houby. Kotrč, to je houba, která je docela oříšek, co se týká nalezení, ale když ji najdeš, tak se vyplatí, protože tahle polívka je lepší jak originál dršťková. Teď na podzim ideální zahřejvací záležitost, která tě zasytí

Tento poklad mi našel můj tatínek, kterej má na to fakt štěstí. Tak jdi do lesa a hledej, nebudeš chtít už nikdy dršťky. Pokud kotrč neseženeš, kup si hlívu ústřičnou, ta by měla být v obchodě celoročně

img_1649

Pro 4 osoby budeš potřebovat:

  • 500 g kotrče (nebo hlívy ústřičné)
  • 5 brambor
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku (nebo podle chuti)
  • 2 lžíce sádla nebo olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sladké zauzené papriky
  • 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • lžíci kmínu
  • čerstvý pepř
  • sůl
  • čerstvý tymián
  • majoránku
  • chilli

*Podávej s čerstvým rozpečený chlebem

 

Jak na to…

img_1576

 

Ze všeho nejdříve si pořádně očisti kotrč. Je to houba, roste v zemi, a tak je v ní schováno spoustu hlíny, kůry, jehličí a možná i pár broučků. Proper houbu pod tekoucí studenou vodou v sítu. Houba má opravdu slušný záhyby, tak si dej záležet.img_1577

Když máš kotrč očistěnej nakrájej ho na proužky, jako dršťky. img_1578

Na sádle si orestuj na jemno nakrájenou cibulku, když je měkká, přidej kotrč.img_1587

Přidej zauzenou papriku, čím víc jí tam dáš, tím víc bude polévka červenější.img_1589

Dej si pozor, abys papriku nespálil/a, potom by zhořkla. Mírně ji osmahni a přidej i kmín.img_1595

Když je paprika oshmahnutá, přidej máslo, nech rozpustit a zamíchej do něj mouku (jíška). Když se vše propojí, přidávej postupně vývar a míchej dokud nebudeš mít hustou polévku tak jak chceš.img_1598

Do skoro hotové polévky, dej na kostičky nakrájené brambory a vař dokud nebudou brambůrky měkké, to je cca 10 min.img_1600

K bramborám přidej kuličky nového koření a bobkový list.img_1603

Nakonec přidej čerstvý tymián, majoránku a prolisovaný česnek. Dochuť dle libosti solí a pořádně opepři. Na ozdobu použij lístky tymiánu a vločky chilli.img_1610

Dobrou chuť!

img_1646

img_1647

img_1648

img_1649

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..