TVAROHOVÝ KOLÁČ S JABLÍČKY A SLANÝM KARAMELEM

Tenhle koláč je pro mě typicky podzimní. Nejen že má stejné barvy jako padající listy, ale taky tak chutná, vždyť přece chuť jablek, skořice, hřebíčku a rumu je to pravé. S dobrou kávou nebo horkým čajem chutná ještě víc. Zaručuju ti, že tenhle recept neděláš naposled…

img_2400

Pro 8-10 kousků budeš potřebovat

Korpus:

  • 120 g krupicového hnědého cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • špetku soli
  • trochu vanilkového extraktu
  • šťávu z ¼ citrónu
  • hrst chia semínek
  • 1 nejlépe domácí vejce
  • 100 g másla

 

Na krém:

  • 70 g másla (rozpuštěného)
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 250 nízkotučného tvarohu (vanička)
  • ½ sáčku vanilkového pudinku
  • 80 g hnědého cukru krupice
  • 1 lžičku skořice

 

Slaný karamel s jablíčky:

  • 5 jablek
  • 8 lžic hnědého cukru
  • 30 g másla
  • šťávu z 1/3 citrónu
  • 0,04 l (1 panák) rumu
  • lžička skořice
  • 2 špetky maldon soli anebo mořské soli (můžeš klidně víc, pokud máš rád/ ráda slanej karamel)

 

Jak na to…

Jako první si oloupej a nakrájej jablíčka na menší půl měsíčky, ty dej do studené ocitrónované vody, aby jablka nezhnědlaimg_2171

Do mísy dej prosátou moukuimg_2177

s kypřícím práškem,img_2179

přidej cukr,img_2175

vanilkový extrakt,img_2180

vajíčko,img_2225

špetku soli, img_2184

citrónovou šťávu, img_2186

chia semínkaimg_2189

a másloimg_2193

Vše pořádně do hladka promíchej, nejlépe robotemimg_2196

img_2202

Předehřej si troubu na 180 °C

Do další mísy dej rozpuštěné máslo (stačí mu chvilinku v mikrovlnce),img_2199

přidej mléko,img_2215

tvaroh, img_2217

vanilkový cukr, img_2220

šťávu z citrónu,img_2223

vejce,img_2227

skořici, img_2228

pudinkimg_2230

a cukrimg_2233

Opět vše smíchej- nejlépe metličkouimg_2234

Vymaž si formu na koláč máslem a vysypej hrubou moukou. Těsto rozprostři do formy i na okraje. Těsto je spíš tužší, tak si namoč ruce, takhle se ti to bude dělat líp. Nalej na těsto náplň a dej do trouby cca na 45 min, tvarohová směs by neměla být po upečení řídká, neměla by se vylejvat, ale měla by být tuhá. Můžeš zkusit trik se špejlíimg_2205

img_2236

Mezitím co máme koláč v troubě, uděláme si karamel. Do nepřilnavé pánve dáme cukr, který rozehřejeme na mírném plameni, aby se nám nespálilimg_2240

Pokud se nám z cukru začíná dělat tekutina, přidáme máslo, mohlo by to v pánvi začít prskat a bublat, ale chvíli vyčkej, suroviny se spojí a bude to v pořádkuimg_2242

Přidej připravená jablka. Občas dělají jablíčka v karamelu neplechu a vše prská a bublá, určitě nic nevyhazuj, karamel s jablíčkama se spojí, musíš chvíli počkat, chce to zkrátka čas.

*Pozn.: pokud se ti na lžíci nebo na vařečku omotá karamel a ten pak ztvrdne jak lízátko, uvař si vodu, nalej ji do hrníčku a vlož na chvilku vyluhovat. Vše se ti z lžíce odstraní

img_2243

a posyp je skořicí a pokapej citrónovou šťávouimg_2248

Mírně je povař, ať nejsou úplně měkká, ale jsou tak na skus a přidej rum. *Pozn.: pokud se ti stane, že je karamel s jablíčky moc hustý, díky jablíčkům, která nemají tolik šťávy, přidej nějakou tekutinu, jako je třeba voda, vývar z jablíček, rum nebo citrónovou šťávuimg_2252

Vyndej jablíčka z karameluimg_2256

Omáčku ještě zredukuj na hustý karamel- přidej hřebíčekimg_2255

a nakonec sůl dle libosti a vař na větším plameni dokud nebude omáčka krásně hustáimg_2261

img_2260

Pokud máš koláč upečený nech ho chvíli vychladnoutimg_2268

Když už není koláč úplně horký, vezmi špejli a propíchej ho po celé délce i na okrajíchimg_2274

Půlku množství omáčky pomocí lžičky rozprostři po koláči- karamel se dostane všude a koláč bude výborně ochucený a vláčnýimg_2277

img_2282

Vyskládej úhledně jablíčka na koláč, jak uznáš za vhodné a polej je zbylým karamelemimg_2285

img_2289

A už můžeš krájet a hodovat. Je to nebe v hubě. Dobrou chuť!

 

img_2457

img_2400

img_2459

 

 

img_2460

img_2461

 

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..