DÝŇOVÁ POLÉVKA S KOKOSOVÝM MLÉKEM, CHILLI, ZÁZVOREM, KORIANDREM A KREVETAMA

Ostrá a zdravá chuť zázvoru tě postaví na nohy v tomhle chmurném počasí a příjemné podzimní odpoledne pod dekou s miskou této skvělé polívky může začít. Tajemství je, že se neskládá jen z dýně, ale je v ní rozmixovaná batáta, mrkev a vše je pečené. Tuhle podzimní dobrotu dělám na asijský způsob, je příjemně ostrá a má to šmrnc. Udělej si ji třeba teď na Halloweena!

img_2505

 

Pro 6 porcí budeš potřebovat:

  • 1 středně velkou dýni Hokaido
  • 1 batátu
  • 3 mrkve
  • olivový olej
  • 1,5 l zeleninového vývaru (anebo vody)
  • ½ plechovky kokosového mléka (anebo 250 ml smetany)
  • chilli
  • pepř
  • sůl
  • šťávu z půlky limetky (anebo citrónu)
  • lžíci medu (anebo hnědého cukru)
  • lžíci balzamikové redukce
  • lžičku skořice
  • hrst čerstvého tymiánu
  • špetku muškátového oříšku
  • lžíci kari prášku
  • 10 cm velký zázvor

 

Na ozdobu:

  • máslové krutony
  • hrst koriandru
  • na rychlo orestované krevety (anebo vyškvařenou slaninu)
  • dýňová semínka

Jak na to…

Předehřej troubu na 200 °C. Ze všeho nejdřív si očisti dýni- ale neloupej ji. Opatrně na prsty! Oloupej si batátu a mrkev. Překrájej zeleninu na menší kusy a dej do pekáčku s olivovým olejem.img_2170

Peč pod alobalem cca 10 min. Zelenina bude rychleji hotová. Odstraň alobal a peč na 220°C dalších 10 min. Nevadí, když bude zelenina víc připeklá- polívka je o to lepší.img_2210

Do většího hrnce přendej upečenou zeleninou a zalij vývarem. img_2308

Chvíli povař a přidej velkou dávku na jemno nastrouhaného zázvoru. Vše rozmixuj.img_2312 img_2313

Teď už stačí přidat tyto ingredience: chilli, pepře, chilli omáčku, balzamiková redukce a kari. img_2315

Také muškátový oříšek,img_2317

sůl,img_2321

citrónovou šťávu, img_2326

med,img_2327

skořiciimg_2332

a tymián.img_2333

Až budeš mít polévku dochucenou, přidej kokosové mléko, zamíchej a vypni polévku. Pokud se ti bude zdát moc hustá, můžeš přidat víc vody.img_2337

Na pánvi s máslem si můžeš udělat máslové krutony z toustového chleba anebo rohlíku. Výborně to doplní orestované krevetky nebo vyškvařená slanina. Zasypej čerstvým koriandrem, ten se k tomu skvěle hodí. img_2338

Dobrou chuť!

img_2505

img_2506

img_2392

img_2386

img_2402

img_2401

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..