MLÉČNÁ RÝŽE S PRAVOU VANILKOU, HRUŠKAMA, SLANÝM KARAMELEM A KEŠU

Teď je obrovský BOOM po slaném karamelu, je to takový hit, že se ho nemůžu nabažit. Ty taky ne? Udělej si tenhle jednoduchej a jak jinak než rychlej sladkej recept. Z tohohle množství uděláš cca 12 pohárku, to je skoro jako na nějakou oslavu co? Dvanáct je ale pro dva lidi tak akorát…haha

 img_3246

Pro 12 pohárků budeme potřebovat:

Mléčná rýže

  • 500 g arborio rýže
  • 1,5 l mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 180 g třtinového cukru

Slaný karamel

  • 8 hrušek máslovek
  • 300 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 2 špetky soli
  • 1 kelímek smetany ke šlehání min 33%

Na ozdobu

  • Kešu oříšky nebo pistácie

 

Jak na to…

Rýži na rizoto si nejdříve pořádně propláchni přes síto.

Do většího (píšu větší, protože rýže rapidně nabyde) kastrolu dej rýži,

odvážený cukr,

vyškrábnutou vanilku

a zalij vše mlékem. Vař, dokud nebude rýže zcela měkká, to je cca 30 min. Konzistence by měla vypadat jako krémové rizoto.

Mezitím co se rýže vaří, si orestuj kešu oříšky na sucho na pánvi. Ořechy mají pak výraznější chuť a nejsou tak bledé.

Nyní si nakrájej hrušky na kostičky.

Karamel připrav nejlépe na nepřilnavé a tlustostěnné pánvi nebo keramické, jako mám já. Cukr nech rozpustit na pánvi při mírném plameni, aby se ti nespálil.

Když je cukr rozpuštěný, přidej máslo.

Přidej sůl.

Teď je ten pravý čas přidat hruštičky. Chvíli povař.

Na závěr vlij smetanu.

Promíchej a zredukuj do konzistence hustější omáčky.

Dezert jsem servírovala do umělohmotných pohárků, nejdřív rýži, potom karamel. Zasypej oříškama, můžeš přidat na ozdobu nějaké exotické ovoce. Skvělý dezert. Dobrou chuť!

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..