ZELŇAČKA

Tuhle polévku vaří moje babička vždycky na vánoce a mamka zase rybí. Vždycky si pár porcí mezi sebou vyměníme. Babička do ní dělá ještě takové nočky. Pro mě asi nejoblíbenější polívka. A navíc zelí v tomhle období opravdu bodne!

 

Pro 4 osoby budeš potřebovat:

  • 500 g konzervovaného kysaného zelí (Lídl nebo nejlépe domácí)
  • 1 paprikovou klobásku
  • 1 žlutou cibuli
  • 6 brambor
  • 200 g slaniny na kostičky (Lídl)
  • 1,5 l vývaru anebo vody (já dělám z vody)
  • 100 g másla nebo lépe sádla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • kmín
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • cca 4 polévkové lžíce zauzené papriky (čím víc, tím líp- paprika dělá polévce barvu)
  • hnědý cukr (podle chuti)

Na ozdobu pro 4 osoby:

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • pažitku

 

Jak na to…

Nejdřív si nakrájej cibuli na jemno,

a klobásku na kolečka.

Orestuj slaninu,

a ke slanině přidej klobásu.

Dej stranou.

K výpeku dej máslo (nebo sádlo).

Osmahni cibulku s novým kořením. Ono se víc rozvoní a bude silnější.

V momentě, kdy je cibule měkká přidej sladkou papriku. Krátce ji orestuj, ale dej pozor, ať tam není moc dlouho a hodně ti neztmavne- zhořkla by.

Teď si udělej jíšku. Přisypej hladkou mouku a chvíli ji orestuj, až se z toho stane taková kašička.

Přilívej postupně trochu vývaru a vše společně promíchej, ať nemáš pucky.

Dolij zbytek vývaru, a přidej brambory na kostičky. Nakrájené brambory dávám do studené vody, aby nezčernaly.

Ještě nezapomeň přidat bobkový list, celý pepř a kmín a povař 15 min.

Po 15 minutách vaření přidej zelí, klobásu, slaninu a ještě povař cca 10-15 min, dokud nebudou brambory měkké.

Nakonec pořádně opepři a osol.

Pokud je polévka moc kyselá, tak ji doslaď třtinovým cukrem. Ještě z polévky vyndej koření- bobkový list, pepř, nové koření. Aby ti při podávání nedělalo neplechu, není moc příjemný skousnout pepř a nový koření. Kdyby byla polévka moc hustá (tím zelím a bramborama), přidej trochu vody.  Podávej s nočkem zakysané smetany, pažitkou a čerstvě namletým pepřem. Čerstvý chléb je samozřejmostí.

Dobrou chuť!

 

 

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..