MAROKÁNKY (vánoční cukroví)

Už se pomalu, ale jistě blíží Vánoce, a ty můžeš ještě stihnout tyhle skvělý a rychlý Marokánky plný ovoce a ořechů. Dovnitř nepřijde skoro žádná mouka, tak si můžeš představovat, že mlsáš zdravě. To, že je to ponořený v čokoládě už je jen detail 🙂 Nám tak zachutnaly, že jsem hned druhý den, dělala druhou várku…

Na cca 30 marokánek budeš potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • 40 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 30 g hladké mouky
  • 200 g libovolných ořechů (já použila 100 g vlašských ořechů a 100 g lískových ořechů. Skvělé můžou být i kešu, pistácie, nebo mandle. Můžeš i místo 100 g ořechů přidat nějaká semínka, já zvolila 100 g slunečnicových)
  • 100 g libovolného sušeného ovoce (já použila sušené švestky, meruňky, hrušky, broskve) Lídl
  • 100 g rozinek
  • špetku soli
  • tabulku oblíbené čokolády 200 g (já použila kvalitní čokoládu s vysokým procentem kakaa)

Jak na to…

Ze všeho nejdřív si předehřej troubu na 190°C . Do středně velkýho hrnce si dej prosátou mouku, moučkový cukr, máslo, mlíko a špetku soli. Vše vař na mírném ohni a pomocí metličky rozmíchej. 

Za krátkou chvíli ti začne těsto houstnout. Je to podobný proces a konzistence, jako u klasického pudinku. Odstav z plotny.

Překrájej si ovoce a ořechy. 

Přidej směs k těstu.

A zamíchej.

Po té už děláš jen pomocí lžíce hrudky na plech, vyloženým pečícím papírem. Já dělala Marokánky spíše vyšší, byly tak šťavnatější, ale když je víc zploštíš, aby byly tenké, budou zas víc křupavější. Já je pekla při 190°C cca 25 min- dozlatova. Aby byly navenek křupavé a uvnitř měkoučké. Ale každá trouba peče jinak. Musíš vyzkoušet, a raději to hlídat.

Nech je vychladnout. Rozehřej si čokoládu ve vodní lázni a Marokánky do ní ponoř. Nech ztuhnout a můžeš už jíst. Teda nech to až na Vánoce…Hotové cukrovíčko uchovávej spíš v chladu. A to je vše, brnkačka viď?

Přeji Tobě a Tvé rodině vše nejlepší do nového roku, hlavně zdraví a krásné a klidné Vánoce. U příštích receptů ahoj! M.

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..