LOSOSOVÝ TATARÁK

Doma máme takovou tradici, že lososový tatarák jíme vždy na štědrý večer po večeři. Proč si ho ale neudělat i vícekrát v roce? Tenhle tataráček nemusíš dělat pouze z lososa, ale třeba ze pstruha lososovitého, nebo ze zbytků syrového kapra z vánoc. Takový to, co zbyde na páteři- do polívky. Ryba musí být ale opravdu čerstvá. Těchto tataráčků už jsem udělala spoustu, a myslím si, že jsem tu chuť vychytala- je to především poměrem 1:1 losos čertvý:losos uzený

Pro větší misku tataráčku budeš potřebovat:

  • 200 g čerstvého lososa
  • 200 g uzeného lososa
  • menší žlutou cibuli
  • 2 lžíce balzamikové redukce
  • šťávu z půlky citrónu
  • lžíci dijonské hořčice
  • 50 g kapar (půlka skleničky)
  • 0,5 dcl extra panenského olivového oleje
  • čerstvý kopr (nebo mražený)
  • sůl (zauzená maldonská sůl, uzeného lososa jenom podtrhne)
  • čerstvě mletý pepř

Jak na to…

Nejdříve si očisti lososa. Zbav ho kůže a skoro určitě budou ve filetu kosti. Můžeš na to použít pinzetu, ale postačí ti i prsty. Mě to šlo snadno jen rúčofúčo.

Až budeš mít filetek očištěný, nakrájej rybu na menší kostičky, aby tak vynikla struktura lososa. Někdo maso rozseká v mixéru nebo nožem- ale ty nechceš žádnou pomazánku, nýbrž tataráček.

Nyní si nakrájej na stejné kostičky uzeného lososa,

a nadrobno také cibulku.

Vše dej společně do misky s ostatními dochucovacími přísadami. Tatarák také pořádně osol- říká se prý, že rybu nepřesolíš. Tataráček podávej na rozpečené bagetce.Dobrou chuť!

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..