LILKOVÉ LASAGNE

Rozhodla jsem se nový rok začít jíst zdravě. I když je v receptu teda bešamel a sýry, tak odlehčenější verze je bez těstovin. Taková bezlepková alternativa.

Na 6 porcí budeš potřebovat:

  • 2 lilky
  • krájená konzervovaná rajčata
  • 2 mozzarelly
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 3 větší mrkve
  • 1 žlutou cibuli
  • 3 větší stroužky česneku (nebo podle chuti)
  • čerstvý rozmarýn a tymián
  • sušené oregano
  • 1 lžičku hnědého cukru
  • 1 lžíci balzamikové redukce
  • čerstvý pepř
  • sůl
  • olivový olej
  • 100 g parmazánu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 100 g másla
  • 400 ml plnotučného mléka (podle hustoty jíšky)
  • muškátový oříšek
  • bobkový list
  • 2 špetky sladké papriky

Na ozdobu:

  • bazalku

 

Jak na to…

Posol lilky a nech je „vypotit“ cca 10 min. Na zelenině se udělají kapičky vody, ty odstraň pomocí kuchyňských ubrousků. Po té lilky otoč na druhou stranu a opakuj proces.

Předehřej troubu na 180 stupňů. Potřísni vypocené lilky olivovým olejem a dej péct cca 15 min (do změknutí).

Nakrájej cibulku na jemno a nastrouhej mrkve.

Cibulku osmahni na olivovém oleji.

K měkké cibulce přidej mrkev a lžíci másla.

Přidej prolisovaný česnek, a nech ho rozvonět.

Bylinky- tymián, na drobno nakrájený rozmarýn a oregano. Samozřejmě také mleté maso.

K masu přisyp lžičku hnědého cukru,

balzamikovou redukci,

konzervovaná rajčátka. Vše smíchej a chvíli povař. Předehřej si znovu troubu na 200 stupňů. 

Pusť se do jíšky. Rozehřej si na mírném plameni máslo v rendlíku.

K máslu přidej mouku a míchej, ať se ti kašička nepřipálí.

Chvíli orestuj.

Až bude kašička narůžovělá, přilij mléko. Kvůli barvě přidávám ještě mletou sladkou papriku. Na chvíli dám s jíškou povařit i bobkový list. Hlavně míchej do hladka, ať nejsou pucky. 

Nakonec hotovou jíšku osol a přidej špetku nastrouhaného muškátového oříšku.

Ragú z mletého masa a pečené lilky.

Připrav si také mozzarelly, parmazán a bešamel.

Vymaž si pekáček olivovým olejem.

a skládej…1. lilky

2. ragú

3. bešamel

4. nastrouhaný parmazán

Až budeš mít poslední vrstvu, nakonec poklaď mozzarellou a parmazánem.

Peč při 200 stupních cca 45 min dozlatova. 🙂

Dobrou chuť!

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..