INDICKÉ CHICKEN BIRYANI & CHICKEN KEBAB & RAITA

Indická kuchyně je velice výrazná a samozřejmě pálivá, proto se nemusíš bát, dávat větší množství koření, na chuti se to vyplatí. Teď už jen zbývá otázka, kde koření sehnat. Samozřejmě přímo z Indie, by bylo ideální. Já mám však dobrou zkušenost i s Marks & Spencer. Uprostřed článku najdeš odkaz na tenhle videorecept, tak se do toho pusť 🙂

CHICKEN BIRYANI pro 6 osob

  • 1kg kuřecích stehen (paliček)
  • 1kg kvalitní Basmati rýže
  • 6 vetších rajčat
  • 6 větších žlutých cibulí
  • směs koření: bobkový list (3x), hřebíček (5x), badyán (1x), zelený kardamon (4x), celá skořice (1x), kmín (půl lžičky), muškátový květ (2x)
  • čerstvě namleté chilli (podle chuti)
  • 1,5 dl rostlinného oleje
  • 150 g másla
  • 2 hrsti mletého koriandru
  • 3 hrsti kurkumy
  • pasta z česneku (8 stroužků) a zázvoru (10 cm)
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • šťávu z půlky citronu
  • sůl
  • vodu (dolívat podle potřeby, až bude rýže a maso měkké)

RAITA

  • 400 g bílého jogurtu
  • 1 salátová okurka
  • lžičku mletého koriandru
  • půl lžičky mletého kmínu
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • hrst máty
  • hrst petrželky
  • šťávu z půlky citronu

CHICKEN KEBAB pro 6 osob

  • 1 kg kuřecích prsou s kostí
  • 4 hrsti koření kebab Masala
  • 3 šťastná vejce
  • sůl
  • 200 ml bílého jogurtu
  • rostlinný olej na smažení

 

Odkaz na celý video-recept zde: https://www.youtube.com/watch?v=ekxs8ZajCMg&t=17s

Jak na to…

Nejdřív si nalož maso na Chicken Kebab. Nakrájej si na kousky kuřecí prsa i s KOSTÍ! V míse si rukama rozmíchej Kebab Masala koření, vejce, sůl a jogurt. Trochu syrového masa a skeletu si můžeš nechat na Biryani. Maso pořádně s marinádou promíchej, přikryj a dej do chladu na cca 1 hod.

Nyní se pusť do Chicken Biryani. Nakrájej si cibule na hrubo (půlkolečka), rajčata na kostičky. Rýži si pořádně propláchni. Do velkého rozpáleného hrnce s tlustým dnem nalij olej. Na oleji nech rozvonět směs koření na Biryani- bobkový list (3x), hřebíček (5x), badyán (1x), zelený kardamon (4x), celá skořice (1x), kmín (půl lžičky), muškátový květ (2x). To je tzv. macerování- kdy se uvolní silice z koření. Pozvedne to pak pokrm do nebeských výšin. Nyní přidej cibuli. Až bude měkká, přisyp rajčata. Vše průběžně míchej.

V hmoždíři si umel nějaké tvé oblíbené chilli- my měli indické tříbarevné mini papričky Coorg.

V Indii prodávaj už hotové česnekovo-zázvorové pasty, pokud neseženeš, nevadí- zázvor si nastrouhej a česnek prolisuj, smíchej a máš hotovou čerstvou pastu.

Když je cibule s rajčaty spojená a měkká, přidej hotovou pastu a nasyp koření- mletý koriandr, kurkumu.

Koření se dostatečně rozvonělo, teď je ten správný čas na kuřecí paličky a zbytek prsou z Kebab Masala. Do hrnce s nimi. Maso z prudka osmahni, ať se zatáhne.

Pro zjemnění chuti přilij trochu jogurtu, másla a citrónové šťávy.

Když je maso zatáhnutý přidej propláchnutou rýži. Vše promíchej a přidej vodu. Pořádně osol. Nyní hrnec přiklop poklicí a vař na mírném ohni, dokud nebude rýže a maso měkké. Přilévej vodu dle potřeby. Pokud si nejsi jistá/ý, zda je maso od kosti hotové, klidně jedno stehýnko nařízni. Nemělo by být příliš červené/růžové.

Raita je takový dip, který se k těmto jídlům velice hodí. Je taková jemná a svěží, a vzájemně se to všechno doplňuje. Nastrouhej si okurku i se slupkou, přilij jogurt, citrónovou šťávu, přidej mletý kmín, mletý koriandr, mátu, petrželku a nakonec osol a opepři.

Ve velké pánvi dej rozehřát olej a na něm osmahni naložené kousky masa. A můžeš podávat. Dobrou chuť! <3

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..